Wegański chleb bananowy

Jeśli chodzi o apetyczne zapachy, świeżo upieczony chleb bananowy jest dość trudny do pobicia. Ten przepis na wegański chleb bananowy zamienia jajko na bogate w omega-3 siemię lniane zmieszane z ciepłą wodą. Wykorzystuje również owies, który jest doskonałym źródłem wolno uwalnianej energii, a także zdrowy dla serca beta glukan. Dodatkowo wykorzystuje pięć całych bananów, które dostarczają błonnik i potas, niezbędne do regulacji płynów, sygnałów nerwowych i skurczów mięśni w ciele. Pokrój bochenek i delektuj się nim sam lub posmarowany masłem orzechowym lub dżemem truskawkowym, aby uzyskać smaczny smakołyk na herbatę.

Na jajko lniane :
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
3 łyżki ciepłej wody

Mokre składniki :
55 ml oleju kokosowego, plus dodatkowo do natłuszczenia
400 g dojrzałych bananów (około 4 średnich)
80 ml mleka migdałowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty waniliowej

Suche składniki :
65g cukru kokosowego
60g płatków owsianych jumbo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli himalajskiej
280g mąki samorosnącej
1 cały banan, pokrojony w plastry (bez końcówek)

1 Rozgrzej piekarnik do 180°C i lekko posmaruj 2lb/1kg foremkę bochenkową olejem kokosowym za pomocą silikonowego pędzelka. Więcej informacji: maxi-med.com.pl

2 Przygotuj „jajko lniane”: wymieszaj siemię lniane z ciepłą wodą i pozostaw na 10 minut do zgęstnienia.

3 W międzyczasie rozpuść olej kokosowy w rondelku. W dużej misce zetrzyj banana na prawie gładką masę, a następnie wymieszaj jajko lniane, mleko, roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy i wanilię do rozgniecionego banana, aż dobrze się połączą.

4 Mieszaj suche składniki w cieście pojedynczo, dobrze mieszając, aby dodać każdy z nich przed dodaniem następnego. Najpierw dodaj cukier kokosowy, aby się rozpuścił, następnie płatki owsiane, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i na końcu mąkę. Więcej informacji: https://telmed24.pl/

5 Upewnij się, że wszystko jest dobrze wymieszane i nie ma plam mąki. Jest to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie w chlebie pojawią się białe plamy, które nie będą dobrze smakować. 

6 Ciasto wlać do przygotowanej formy chlebowej i równomiernie rozłożyć. Połóż pokrojonego banana na wierzchu w rzędzie wzdłuż środka i delikatnie dociśnij. 

7 Piec bochenek bez przykrycia przez 45 minut, aż na wierzchu będzie lekko złoty i jędrny. Jeśli banany na wierzchu zacznie się zbyt karmelizować i przyciemnić (jeśli twoje banany były naprawdę dojrzałe i dlatego miały więcej cukru, tak się stanie) po prostu przykryj arkuszem zwilżonego, zgniecionego pergaminu, aby chronić wierzch przed spaleniem.

8 Po 45 minutach sprawdź, czy bochenek jest przegotowany za pomocą szpikulca. Jeśli jest gotowy, powinien wyjść czysty, a górna część bochenka powinna powoli odskoczyć po dotknięciu. Więcej informacji: https://i-zdrowie.pl/

9 Zostawić bochenek w formie na 10 minut do ostygnięcia. Nie zostawiaj go dłużej, ponieważ będzie się pocił i sprawi, że bochenek będzie wilgotny i podatny na pękanie. Przesuń szpachelka wokół krawędzi, aby je poluzować i delikatnie wyjmij z puszki. Połóż chleb bananowy na ruszcie i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2021 Informacje i porady - WordPress Theme by WPEnjoy